0 0
Chec

Share pe reteaua dvs. sociala:

Sau puteti doar sa copiati si sa distribuiti aceasta adresa URL

Ingrediente

Ajustati portiile:
90 gr Faina
4 Oua
100 gr Zahar
45 gr Ulei
50 gr Lapte
2 lingurite Esenta de vanilie
Un varf de lingurita Sare
8 gr Cacao

Informatii nutritionale

324
Calorii

Salveaza reteta

[userpro_bookmark width="100%"]

Chec

CARACTERISTICI:
  • Dulce
Bucatarie:

Checul este o prajitura extrem de simplu de facut, cu un timp scurt de preparare, care poate fi servita ca si desert alaturi de un pahar de lapte! Este delicios!

  • 120 min
  • Portii 1

Ingrediente

Indicatii

Share

Checul reprezinta una dintre cele mai usoare prajituri pe care le putem face acasa. Checul este o prajitura iubita de oricine pentru ca are atat arome de ciocolata cat si de vanilie.

Este o prajitura usoara, aerisita, umeda, bogata in proteine, facuta fara produse chimice si este extrem de usor de preparat.

Ouale, reprezinta unul dintre ingredientele cheie in realizarea unui chec. De retinut este faptul, ca in aceasta reteta nu adaugam nici bicarbonat de sodiu si nici praf de copt.

Cel mai important lucru atunci cand faceti aceasta reteta este sa bateti cat mai bine albusurile, in asa fel incat sa incorporati cat mai mult aer in ele. Pentru asta puteti folosi un stand-mixer sau pur si simplu un mixer manual.

Puteti incerca si cu un tel, insa va dura considerabil mai mult timp. Aveti grija cand separati albusurile! Nicio picatura de galbenus nu trebuie sa ajunga in ele. La fel, nicio picatura de grasime, altfel nu se vor bate cum trebuie!

Temperatura la care se va coace checul reprezinta si ea un factor important. Temperatura recomandata pentru coacerea acestei prajituri este de 150°C. Prin urmare, avem nevoie de un interval de timp mai indelungat de coacere pentru a fi gatit complet.

Daca temperatura cuptorului este prea mare prajitura poate crapa in anumite locuri, de aceea este foarte important sa o coacem la temperatura potrivita.

Intr-un cuptor care este prea fierbinte, partea exterioara a prajiturii se gateste mai rapid decat partea interioara.

Evitati deschiderea si inchiderea cuptorului in timpul coacerii checului deoarece acest lucru poate provoca fluctuatii de temperatura.

Nu trebuie sa va mai spun ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei si ca trebuie sa preincalziti cuptorul.

Pentru a fi siguri ca ati copt suficient checul, testati-l cu o scobitoare. Cand scobitoarea iese curata, checul e copt. Nu scoateti checul din cuptor daca nu sunteti siguri ca e gata.

S-ar putea sa dureze mai mult coacerea, in functie de tava si de cuptor. O tava din ceramica sau sticla va mari timpul de coacere si cu 20 de min. Lasati-l apoi sa se raceasca bine inainte de a il taia. Daca pofta e mare, se poate taia si caldut.

Acest chec pufos cu cacao este extrem de usor de personalizat. Ii puteti adauga nuci, alune, migdale, fructe uscate, ciocolata. Orice vreti voi. Il puteti coace si in forma rotunda, asta daca vreti sa-l taiati ca pe tort, sau daca vreti sa-l glazurati.

Mai puteti sa omiteti cu totul cacaoa, sau sa faceti intregul chec cu cacao. Dupa cum doriti, posibilitatile sunt infinite. Totusi, va recomand sa-l faceti in doua culori, gustul este perfect, exact ca in copilarie.

Pentru o aroma aparte, puteti adauga esentele voastre preferate. Esenta de rom in compozitia de cacao si de portocale in cea alba. Va fi delicios!

Dimineata cu lapte/cafea, seara cu o canita cu iaurt, la pranz ca desert. Este pur si simplu perfect!

Pasi

1
Efectuat

Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza albusurile pana cand vor capata o consistenta spumoasa adaugand treptat zaharul. Nu te opri pana cand zaharul nu este complet diluat.

2
Efectuat

Separat, amesteca galbenusurile cu uleiul, mixand la treapta mica, apoi adauga treptat laptele. In amestecul de galbenusuri pune faina cernuta si vanilia si sarea, amestecand continuu pentru a nu se crea cocoloase.

3
Efectuat

In amestecul de galbenusuri se adauga jumatate din compozitia formata din albusuri si se amesteca bine. Adauga apoi si restul compozitiei de albusuri si amesteca bine.

4
Efectuat

Intr-un bol adauga cacaua peste care pui 2-3 linguri de apa clocotita si omogenizezi. Intre timp, preincalzeste cuptorul. Pregateste o tava de copt si tapeteaza tava cu hartie de copt.

5
Efectuat

Incepe sa pui cu lingura in tava din cele doua compozitii. Intai 2 linguri din cea maro cu cacao apoi din cea galbena, punand de fiecare data in mijlocul tavii. Procedeaza la fel cu intreaga compozitie.

6
Efectuat

Introdu tava la cuptor si lasa la copt.

Carmen Vasile

Evaluari:

Evaluare Medie:
(5)
Total evaluari: 1
Vlad

E minunat cu lapte!

reteteta de ciorba de burta
anterior
Ciorba de burta
drob de pui
urmatoare
Drob de pui
reteteta de ciorba de burta
anterior
Ciorba de burta
drob de pui
urmatoare
Drob de pui