0 0
Papanasi

Share pe reteaua dvs. sociala:

Sau puteti doar sa copiati si sa distribuiti aceasta adresa URL

Ingrediente

Ajustati portiile:
400 g Branza de vaci
300 g Faina
1/2 plic Praf de copt
2 Oua
1 praf Sare
1 plic Zahar vanilat
1 Lamaie
550 g Ulei
Smantana
1 borcan Dulceata

Informatii nutritionale

465
Calorii

Salveaza reteta

[userpro_bookmark width="100%"]

Papanasi

CARACTERISTICI:
  • Dulce
Bucatarie:

Papanasii reprezinta un desert cu specific romanesc preparat din branza de vaci si garnisit cu smantana si dulceata! Un deliciu!

  • 50 min
  • Portii 6

Ingrediente

Indicatii

Share

Papanasii reprezinta un desert usor de facut care se poate personaliza dupa bunul plac! Acestia se servesc fierbinti cu o garnitura de smantana si dulceata dupa preferinta. Pentru un plus de gust se pot pudra cu zahar vanilat sau pudra!

Papanasii se gasesc la mai toate restaurantele fiind un desert extrem de iubit si cerut de catre oameni!

Pentru pregatirea acestora va recomandam sa cumparati o branza de vaci mai grasa si bine scursa de zer pentru o consistenta cat mai buna a aluatului.

Papanasii sunt atat de fragezi, aromati si gustosi incat trebuie neaparat sa ii incerci daca nu ai facut-o inca!

Daca doriti ca acestia sa fie mai aromati puteti adauga scortisoara sau esenta de portocala. Se recomanda ca aluatul sa se framante doar pana ce toate ingredientele sunt omogenizate complet, altfel papanasii nu vor mai iesi la fel de pufosi daca sunt framantati prea mult timp.

Trebuie sa-i prajiti mereu la foc mediu pentru o prajire uniforma. Acestia merg serviti foarte bine cu dulceata de zmeura, visine, fructe de padure sau orice alta dulceata va place.

Acest desert este ideal atat pentru o masa simpla cat si pentru o masa traditionala!

Pentru prajit se recomanda un vas din fonta sau unul cu un fund mai gros. Pentru a fi siguri ca papanasii se rumenesc bine si in interior, odata ce sunt scursi de ulei pe hartia absorbanta se mai pot baga la cuptor pentru circa 7-8 minute.

Acest desert este foarte apreciat si de catre turistii care viziteaza Romania, fiind un desert traditional cu specific romanesc!

Branza trebuie sa fie bine scursa altfel papanasii nu vor fi suficient de pufosi!

Papanasii fac parte din cele mai indragite dulciuri ale copilariei, printre gogosi si clatite! Gustul acestei retete ne aminteste de papanasii mamei, de mesele in familie si de alte multe clipe minunate!

Papanasii se pot praji imediat ce aluatul este gata, insa devin mult mai pufosi daca aluatul este lasat la frigider pentru a deveni mult mai fraged. Daca faceti o cantitate mai mare de aluat o puteti pastra la frigider fara probleme timp de o saptamana si ii puteti coace proaspeti in momentul in care doriti sa ii serviti!

Reteta de papanasi este minunata mai ales daca cei din familie au gusturi diferite la dulceata, deoarece papanasii pot fi serviti impreuna cu orice tip de dulceata va place!

Este foarte important ca aluatul sa aiba o consistenta moale si lipicioasa! Daca aluatul este prea dens, papanasii nu vor iesi pufosi!

Pasi

1
Efectuat

Intr-un bol incapator se pune branza de vaci. Se adauga ouale, sarea, vanilia si coaja rasa de la lamaie si se amesteca bine. Trebuie sa obtinem un amestec fara cocoloase si cremos.

2
Efectuat

Se adauga deasupra faina cernuta si praful de copt. Se amesteca totul pana se obtine un aluat lipicios. Se acopera aluatul si se lasa la frigider pentru aproximativ 30 de minute.

3
Efectuat

Pe masa de lucru se presara putina faina si cu ajutorul unui sucitor se intinde o foaie de 2,5 cm. Apoi se decupeaza din aluat forme de cercuri mari. In centrul cercurilor se taie rondele mai mici. Din aluatul ramas se vor modela bilutele care vor fi in varful papanasilor.

4
Efectuat

Pregatiti o tigaie adanca pentru prajire in care se pune un strat de ulei de aproximativ 2 degete. Odata ce uleiul este incins adaugati pe rand papanasii si prajiti la foc mediu.

5
Efectuat

Papanasii se intorc la 2-3 minute de pe o parte pe alta. Odata ce sunt gata prajiti se scot cu o spumiera si se aseaza pe o tava tapetata cu hartie absorbanta. Se servesc fierbinti cu smantana si dulceata la alegere!

Carmen Vasile

Evaluari:

Evaluare Medie:
(5)
Total evaluari: 1
Vlad

Deliciosi!

drob de miel pe masa de pasti
anterior
Drob de miel
reteta sirop de papadie natural
urmatoare
Sirop de papadie
drob de miel pe masa de pasti
anterior
Drob de miel
reteta sirop de papadie natural
urmatoare
Sirop de papadie