Ingrediente
-
1 kg Carne tocata
-
100 gr Orez
-
Dupa gust Sare si Piper
-
Dupa gust Cimbru
-
Dupa gust Boia
-
3 linguri Bulion
-
3 linguri Ulei
-
1 Ceapa
-
2 Morcovi
-
1 legatura Patrunjel
-
Optional Afumatura
Indicatii
Acest preparat numit sarmale este unul dintre cele mai faimoase mancaruri specifice tarii noastre, dar este si una dintre cele mai satioase si gustoase mancaruri. Oamenii le pregatesc de obicei in preajma sarbatorilor de Pasti, Craciun dar si la evenimente cum ar fi nunti sau botezuri acestea facand parte din felul principal de mancare.
Se pot prepara in mai multe feluri atat prin fierbere dar se pot baga si la cuptor pentru a le rumeni. Acestea sunt bune in ambele variante. Pot fi impachetate in diferite foi de exemplu foi de varza acra, foi de varza dulce dar si in foi de vita de vie sau de stevie.
Ele pot fi preparate din carne de porc cu putina grasime sau cu amestec de carne de porc si vita. Cei care nu prefera porcul sau vita pot pregati sarmale din carne de pasare sau curcan. In zilele de post putem pregati sarmale din legume si soia. Putem opta pentru diferite legume cum ar fi: ciuperci, ceapa, morcov din gradina proprie sau cumpărate din piețe, aduse de la oameni care locuiesc la tara și au producție proprie. Puteti gasi legume proaspete si de calitate si pe Localnic!
Daca varza din care urmeaza sa preparati sarmale este foarte sarata, se poate pune la desarat de seara pana dimineata. Astfel varza va fi foarte buna si nu veti avea probleme de genul sarmalelor prea sarate.
Retetele de sarmale variaza in functie de diferitele zone in care ne aflam. Cele moldovenesti, care se fac mici de tot si au in compozitia lor marar, patrunjel verde tocat marunt si se fierb cu bulion sau suc de rosii, iar in cele din Ardeal si Banat nu se pune suc de rosii sau bulion. In Bucovina ele se mai numesc si galusti sau galuste.
Putem servi sarmale alaturi de samanatana sau un iaurt gros cu o consistenta mai mare de grasime si alaturi de un ardei iute, dupa preferinta. Mamaliga se potriveste perfect alaturi de aceasta reteta de sarmale dar pot fi servite si cu paine.
Pentru un plus de gust si savoare putem adauga printre ele afumatura de tip carnaciori sau costita ori kaizer. Unele persoane obisnuiesc sa adauge in compozitie 1 sau 2 oua in functie de cantitatea de carne pentru a se lega mai bine aceasta, insa acest ingredient este optional acest preparat putând fi gatit si fara ou.
Persoanele care detin o oala sub presiune acasa au avantajul de a gati intr-un timp mult mai scurt, economisind timp pentru a face cat mai multe preparate.
Ca sa puteti face sarmale aproximativ de aceiasi dimensiune pentru un aspect frumos in farfurie puteti pune pe foia de varza compozitia cu o lingura sau cu o lingurita mai mica punand cate 2 masuri din compozitie pe fiecare foaie de varza.
Putem gasi cu usurinta sarmale in mai toate restaurantele cu specific romanesc, acestea fiind foarte indragite de oameni. Daca aveti invitati la mesele festive cu siguranta acest preparat traditional va fi pe placul lor!
Pasi
1
Efectuat
|
Pentru inceput se fac foile de varza indepartantad cotoarele, restul de varza ramasa se toaca marunt si se pune dedesubtul si deasupra sarmalelor. |
2
Efectuat
|
Intr-o craticioara vom pune cele 3 linguri de ulei la incins apoi adaugam ceapa, morcovul si orezul pe care le-am spalat in prealabil. Amestecam legumele si orezul si le lasam sa se caleasca. |
3
Efectuat
|
In compoziti dupa foc asezonam si condimentele dupa gust sarea, piperul, cimbrul si boiaua de ardei. Nu vom exagera cu sarea deoarece si varza este sarata . |
4
Efectuat
|
Cand compozitia dupa foc este gata o lasam la racit apoi o amestecam cu carnea tocata. |
5
Efectuat
|
Impachetam sarmalele aproximativ in marimi egale si le punem la fiert acoperindu-le cu apa. In ultimele minute de fierbere ale lor adaugam si bulionul pentru culoare si gust. |